Mutiara Wahyu

Bab 1 Takut kepada Allah

Bab 1 Takut kepada Allah
 “Barangsiapa ditimpa bencana, lalu dia mohon perlindungan daripada-Ku, pasti Aku memberinya sebelum dia meminta. Dan barangsiapa ditimpa bencana, lalu dia meminta perlindungan kepada makhluk, pasti Ku tutup semua pintu langit baginya.”

Tanda-tanda takut kepada Allah itu kelihatan dalam tujuh perkara:
Pertama, pada lisannya. Dia menghindarkannya daripada dusta, ghibah, menyebar fitnah, berbual kosong, dan banyak bercakap. Malah menyibukkan diri dengan berzikir , membaca Al-Quran dan muzakarah ilmu.

Kedua, pada hatinya. Dia membuang masa permusuhan, kebodohan dan kedengkian terhadapat sahabatnya. Lantaran, kedengkian dapat menghapuskan kebaikan sebagaimana Rasulullah SAW telah bersabda:
“Hasad itu dapat memakan kebaikan sebagaimana api membakar kayu”

Ketiga, pada pandangannya. Maka dia tidak suka memandang pada makanan, minuman, pakaian atau hal-hal lain yang haram. Tidak pula terpikat kepada dunia. Tetapi dia memandangnya dengan mengambil iktibar.

Rasulullah SAW telah bersabda:
“Barangsiapa memenuhi matanya daripada perkara yang haram, maka Allah akan memenuhinya daripada api pada Hari Kiamat”

Keempat, pada perutnya. Maka perutnya tidak diisi barang yang haram. Itu dosa besar. Sebagaimana Nabi SAW bersabda:

“Manakala sesuap daripada barang haram masuk ke perut seseorang, maka seluruh malaikat di langit dan di bumi melaknatinya selama sesuai atau seteguk barang itu berada di dalam perutnya. Jika dia mati dalam keadaan demikian, maka tempatnya di neraka”

Kelima, pada kedua tangannya. Dia tidak menggunakannya untuk perkara yang haram. Tetapi hanya mempergunakannya untuk taat kepada Allah.

Dirawikan daripada Ka’ab Akhbar, dia berkata:
“Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan bangunan dari zabarjud hijau. Di dalamnya terdapat tujuh puluh  ribu aula. Setiap aula ada tujuh puluh ribu pondok. Tidak ada yang boleh masuk di situ, selain orang yang ditawarkan barang haram, namun dia menolaknya kerana takut kepada Allah”

Keenam, pada langkah (kakinya). Dia tidak berjalan untuk maksiat. Tetapi hanya melangkah untuk taat kepada Allah, mencari keredhaan-Nya, serta untuk bergaul dengan para ulama orang-orang yang soleh.

Ketujuh, terlihat pada ketaatannya. Dia menjadikan ketaatannya semata-mata untuk mencari keredhaan Allah. Takut daripada riak dan munafik.

Barangsiapa melakukan tujuh perkara tersebut, maka dia termasuk dalam kategori orang-orang yang dikatakan oleh Allah SWT:

“Sesungguhnya orang-orang yang taqwa dalam kebun-kebun dan mata air (syurga)”

Seolah-olah Allah mengatakan: Sesungguhnya pada hari Kiamat mereka selamat daripada api neraka.

0 comments: